Conquest of Paradise

April 13, 2012 § Leave a comment

E un moment mai important ca toate în filmul lui Mel Gibson. E mai important că mi se pare că-l trăim iar. E acela în care oamenii se înşiră de-o parte şi de alta a drumului pe care merge Iisus cu crucea în spate. Stau şi fac băşcălie. Şi-mi imaginez că poantele nu sunt rele. Nu nivelul umorului e discutabil. Ci prezenţa lui.  Printre ei, trecea insesizabil faţa diavolului. Felul în care i-a construit prezenţa e singura reuşită a filmului ăsta. Foarte bine făcută. Instalată în secvenţă aşa cum este. E cea mai importantă reuşită. Să lucreze în anonimat. Pe întuneric. Ca-n discursul din “Devil’s Advocate. Ca-n dialogul dintre Pacino şi Keanu Reeves.

Don’t get too cocky my boy. No matter how good you are, don’t ever let them see you coming. That’s the gaffe my friend. You gotta keep yourself small. Innocuous. Be the little guy. You know, the nerd… the leper… shit-kickin’ surfer. Look at me. Underestimated from day one. You’d never think I was a master of the universe, now would u?

Cine le administra acel fel al lor idiot de a se raporta la Dumnezeu? Niciunuia Iisus nu i-a luat liberul arbitru de a înţelege ce vrea. De a deveni cine vrea. Dar în cadrul acestei deveniri idioate, în contextul acestei decizii a omului de a-şi construi viaţa fără Dumnezeu, poate cea mai importantă dovadă de prăbuşire a raţiunii e felul în care e reconfigurat procesul în urma căruia Iisus e condamnat la moarte. E un gest pe care tot idiotul îl face decizând să trăiască în viaţă fără Dumnezeu. Condamnându-l pe acesta la moarte. Dar ceea ce logica propune e să asumi această decizie până la capăt. Nu să stingi lumina ca apoi să-l judeci pe Dumnezeu când te împiedici, în cadrul prăbuşirii, că de ce e întuneric. Dumnezeu e lumina pe care imbecilitatea o stinge…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Conquest of Paradise at Mindfields.

meta

%d bloggers like this: