how fragile we are

March 4, 2011 § 2 Comments

E bun şi cântecul, e bună şi ideea. Când nu crezi în Dumnezeu în general îţi construieşti teoria pe faptul că nimic concret nu se întâmplă în ideea că există. Şi cum zice Cioran, e mai uşor să te crezi Dumnezeu decât să crezi în Dumnezeu. Şi e şi mai mişto. Pentru că întotdeauna ciupercile otrăvitoare arată mai bine ca celălalte. E exerceţiul ciupercilor într-o carte a lui Pleşu. Că aşa e construită lumea. Lumea se alcătuieşte în jurul existenţei fiecăruia încât să i se pară lui esenţial şi indispensabil. Sunt un admirator al felului în care viaţa îţi vinde senzaţia permanenţei. Cum reuşeşti să-ţi pari ca-n Vanilla Sky. Îţi pari ca Tom Cruise în filmul acela. Îţi pari că vei fi primul om din istorie care va trăi întotdeauna. Matematic vorbind, fiecare zi terminată fericit e în zona miracolului. Dacă inventariezi toate câte se puteau întâmpla şi nu s-au întâmplat, înţelegi cât de fragil e cea ce construieşti în senzaţia importanţei tale. Şi înţelegi de câte ori Dumnezeu a existat azi. E teoria aceea a unei monede aruncată de pe Empire State Building şi căzută în capul cuiva. O singură monedă prăbuşindu-se nevinovat în existenţa cuiva. Cât dezechilibru aduce în certitudini. Mi-a plăcut un articol din Jurnalul Naţional. Se numea “tot ce ştim despre medicină ar putea fi greşit”. Era despre felul în care se destramă an de an certitudinile medicale. Aşa arată fragilitatea. Suntem prea fragili ca Dumnezeu să nu existe.

Advertisements

§ 2 Responses to how fragile we are

  • simina says:

    waw,te admir mult pt ceea ce faci,dar citind acum citeva articole ale tale,incerc sa imi dau seama daca folosesti cuvintul misto in mod ironic sau pt ca iti place….sunt nedumerita,tonul si caracterul articolelor nu prea merg mina in mina cu misto….cuvint ce il vad folosit tot mai des la tine

  • Radu Buzaianu says:

    şi “mişto” şi “băi” şi toate de genul ăsta le folosesc pentru ca să îmblânzesc textele în momentul în care am senzaţia că formulez complicat. simplific lucrurile. unora le poate părea tonul prea preţios şi asta pentru ei compromite ideea. aşa îmi justific de ce-mi vine să folosesc “mişto”. îţi mulţumesc pentru consideraţii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading how fragile we are at Mindfields.

meta

%d bloggers like this: