Şatra din Dogan

August 5, 2010 § Leave a comment

Am lucrat vreo 4 luni la Kanal D, pentru casa lor de producţie. Adică Sinevizyon. Principala nereuşită a turcilor de-acolo era aceea că nu se descurcau să înţeleagă care e treaba cu făcutul televiziunilor în alte ţări. Că oricât de multe graniţe ar avea, oamenii vorbesc limbi diferite. Mi-a explicat unul dintre şefii turci că deşi ţările sunt diferite, oamenii râd şi plâng la fel. Sentimentele sunt aceleaşi. El părea inteligent când zicea aşa. Doar că nu era. Pentru că ei râd şi plâng la fel, dar ajung la reacţiile astea pe căi diferte. Că d-aia e graniţa aia acolo. Ei făceau totul, de la structura emisiunilor până la decoruri şi montaje, de parcă ar fi fost în Turcia. Ideea e că între timp au rezolvat cazul. Au găsit un punct de intersecţie. Şi turcii şi românii sunt extrem de fericiţi în ipostaza manelistă a vieţii lor.

Şi uite aşa au adus-o pe Bahmuţeanu. Şi uite aşa au început să facă rating. Şi tot aşa acum există această emisiune. Şatra îi spune. Emisiunea speculează simetria dintre două neputinţe ale discursurilor celor care le poartă în showbizul românesc. Prima e incapacitatea de a nu judeca stereotip. În general, în emisiuni, când vine vorba despre etnia romă, invariabil toţi spun că n-au nimic cu ei. Că au şi prieteni ţigani şi că sunt nişte oameni extraordinari. Discursul ăsta dărâmă de 2 ori bunul simţ. Prima dată când ratezi faptul că există ţigani românizaţi, aşa cum există români ţiganizaţi. Şi în exerciţiul acesta ei mi-i dau exemplu pe primii şi îi generalizează. Iar a doua oară, când asta se întâmplă din cauza incapacităţii de a nu fi stereotip.

Pentru că la televizor eşti într-o permanentă intenţie de a fi popular. De-a te face plăcut. Şi stereotipia îţi spune că dacă n-ai nimic cu homosexualii eşti deschis la minte, iar dacă n-ai nimic cu etnia romă eşti un individ popular. A doua neputinţă e aceea de a nu fi ipocrit. Pentru că dincolo de discursul acesta, când ies în lume şi trece o individă cu o fustă de-a lor, nu numai că nu mai sunt atât de exuberant ca-n emisiune, da încep să se ferească puţin. Şi atunci emisiunea aceasta, în care superbele vedete vor să demonstreze cât sunt de populare, reuşeşte să demonstreze cât sunt de ipocrite. Pentru că poate, probabil, mă credeţi pe cuvânt că, dincolo de ce se filmează, Monica Columbeanu îi dispreţuieşte pe oamenii aceia. Iar în final, am urmărit, ca să ştiu despre ce vorbesc, o ediţie. Cosmin Cernat în rolul de voice-over explica “ce au făcut vedetele noastre de azi, Copilul de Aur şi Loredana Chivu”. Şi ajungi într-un moment în viaţă, când nu mai înţelegi nimic. Tonul convingător cu care povestea m-a adus acolo. Deci, cum adică vedetele noastre de azi, Copilul De Aur şi Loredana Chivu?!

Advertisements

Tagged: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Şatra din Dogan at Mindfields.

meta

%d bloggers like this: