Interviul cu Elan Schwartzenberg

May 14, 2010 § Leave a comment

Conversaţiile cu Elan au fost dintre cele interesante ale mele. Mi-a dat răspuns la o idee spre care priveam tâmp. România copilului meu va fi una infinit mai imbecilă ca cea a mea. E matematică. Imbecilii se înmulţesc mai mult. Important e ca acei copii ai oamenilor de bun simţ să-i conducă pe cei ai imbecililor. Practic e o soluţie. Teoretic nu prea. Ţara fiind condusă de imbecili.

Despre ce e vorba când mergi la vânătoare cu Ion Ţiriac? E tradiţie?
Timpul petrecut cu Ion Ţiriac e un privilegiu, o lecţie de viaţă pentru oricine. Înveţi foarte multe, din diverse domenii, fără să fii nevoit să faci greşeli proprii. Poţi beneficia de experienţa lui.

Deci nu e o competiţie.
Ba da. Bărbaţii au clasamente. Unii fac clasamentele fetelor. În tabloide văd diverşi crai de Dorobanţi care-şi etalează cuceririle. Eu vin dintr-o şcoală în care gentlemenii îşi păstrau cuceririle pentru ei.
E o formă de nesiguranţă când faci altfel?
Excelenţa sa, domnul Ion Ţiriac, spune că sunt două soiuri de bărbaţi: gentlemeni şi „ţuţumeni“.

Probabil fiecare generaţie a avut băieţii ei de Dorobanţi.
În generaţia mea au fost şi sunt mulţi crai. Nu i-am văzut să simtă nevoia de-a da telefoane în redacţii să anunţe unde sunt şi cu cine, ca să fie pozaţi. Sigur, domnul Ţiriac nu face aşa, deşi dumnealui are o viaţă bogată în cuceriri. Deşi suntem apropiaţi, nu ne-a povestit niciodată mie sau grupului nostru de vânătoare pe cine a cucerit sau pe cine a băgat în pat. Noi am aflat despre viaţa intimă a domniei sale din tabloide.

Te incomodează ipostaza publică?
Fosta mea soţie era persoană publică. Cu toate acestea, am încercat, în cei zece ani petrecuţi împreună, să fug de lumina reflectoarelor pe cât posibil. Am evitat să fiu prezent alături de ea la foarte multe evenimente, până când, din dorinţa discreţiei, am făcut-o să-mi reproşeze singurătatea (admit că avea dreptate) în momente importante pentru ea. Ulterior divorţul a declanşat o furtună mediatică. Proiecţia mea publică era de fapt o înşiruire de comentarii ce nu mă caracterizau. Am fost nevoit să explic. Eu sunt un om de afaceri cu un comportament decent, care a făcut exact ce face orice bărbat până la vârsta mea: şcoală, armată, facultate, carieră şi, bineînţeles, o familie.

Acum n-o mai ai.
Am făcut-o atunci. Am trăit-o. Cred că un bărbat împlinit e unul care se căsătoreşte. După ce copilăreşti, îţi alegi acea femeie cu care te căsătoreşti şi faci un copil. Dacă se ajunge la divorţ, uneori asta este o soluţie preferabilă şi onorabilă.

Şi-ţi pierzi ipostaza de bărbat împlinit?
Nu. Pentru că am trăit experienţa. Eu azi sunt foarte deschis să rămân toată viaţa un burlac. Îmi trăiesc viaţa frumos. Azi cu o persoană, mâine cu altcineva. Sunt un bărbat liber. Cu oricare dintre aceste doamne pot întemeia un cuplu, cu copii sau fără. Eu consider că eşti dator să te căsătoreşti o dată şi să faci un copil, apoi lucrurile devin opţionale.

A fost Mihaela Rădulescu o decizie bună în ideea de-a fi mama copilului tău?
Dacă îl priveşti pe Ayan cum arată şi dacă discuţi cu el cinci minute, poţi înţelege de ce răspunsul este un „DA“ apăsat…

Înţelegem din ultimele declaraţii ale ei că nu erai un individ bogat în momentul în care v-aţi cunoscut. Conduceai un Opel. Aşa a fost?
Ne-am cunoscut prima oară în 1995, când valoram aproximativ două milioane de dolari; patru ani mai târziu, în 1999, când aveam deja zece milioane de dolari, am început relaţia noastră de cuplu. Având în vedere că bogăţia e o noţiune relativă nu ştiu să-ţi răspund.

Românilor îmi pare că nu le plac oamenii cu bani.
Oamenii cu bani le creează locuri de muncă. Eu n-am făcut banii din politică.

Previzibil, întreb aşa: Bittman şi Gheorghe. Decizii bune sau proaste?

Ambii sunt simpatici. Îi stimez. Dacă aş face o nuntă mâine, l-aş chema pe Bittman să cânte. Gheorghe e un om de radio fenomenal. În an de criză, înţeleg importanţa unui purtător de mesaj la Ministerul de Finanţe. Mă aşteptam însă să-l văd acolo pe Radu Moraru. Sau poate pe Alesandra Stoicescu, Andreea Esca sau Radu Soviani.

Ce are Moraru şi nu are Gheorghe?

Dragul meu, e o părere personală. Fiindu-mi foarte simpatici, nu-i vedeam la Finanţe

Ai 43 de ani, Elan. Sunt mulţi sau puţini?
Realist, când mă uit în oglindă, îmi par în regulă.

La 43 de ani, ai luat o decizie în privinţa ideii de-a mai avea un copil?
Ţi-am răspuns deja. E posibil să mai am. E posibil să nu.

Nu eşti un individ calculat?
Sunt extrem de calculat. Dar anumite lucruri trebuie lăsate să se întâmple natural.

Dacă îmi vei înţelege meseria ai să-mi răspunzi la această întrebare. Dacă nu, nu. Este neclară situaţia Mihaelei.
Care situaţie?

Cea în care a plecat şi cea în care este.
Nu am nicio calitate să-ţi răspund despre situaţia ei.

În sinea ta, lucrurile sunt limpezi?
În sinea mea, lucrurile care privesc trecutul meu sunt extrem de limpezi. Cele care privesc viitorul, la fel. Îţi doresc şi ţie să ai lucrurile la fel de clare în viaţă cum le am eu.

De când conflictul a devenit public şi până acum, când nu mai există, ai vrut vreodată să te împaci cu cea care este mama copilului tău?
Nu sunt certat cu Mihaela. Creştem împreună un copil. Suntem parteneri în lanţul de magazine Picioru’ Gras. La fel ca şi în perioada căsătoriei, beneficiază împreună cu familia ei de tot suportul meu financiar. Dacă întrebarea ta se referă la o posibilă reluare a relaţiei de cuplu, răspunsul e simplu: „NU“.

Advertisements

Tagged:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Interviul cu Elan Schwartzenberg at Mindfields.

meta

%d bloggers like this: