Viaţa ca o grevă

March 22, 2010 § 1 Comment

Îmi plac comentariile despra greva profesorilor. Pe cel mai ridicol l-am auzit dimineaţă, la Realitatea. Unuia i se părea că înţelege atât de bine situaţia încât ajunsese să explice că elevii sunt afectaţi că învaţă şi nu se mai pun note. Ca să fie constant în starea de penibil, pe un ton competent explica drama elevilor care sunt într-o vacanţă forţată de greva profesorilor.  Şi uite aşa mi-am adus aminte de incapacitatea profesorilor de a explica la ce ne foloseşte faptul că ştim când a fost bătalia de la Călugăreni. “Vă mai opreşte cineva pe stradă, vă întreabă şi vă faceţi de râs”. Intuind cumva ridicolul ideii, încerca să salveze aparenţele, schimbând unghiul de abordare. “Vă întreabă cu cine aţi făcut istoria şi mă faceţi de râs. Cum să nu ştiţi anul bătăliei de la Călugăreni?!”. Profesoara de matematica îşi trăia şi ea neputinţa. “O să vă întrebaţi la ce ne folosesc teoremele acestea”. Ăla era momentul meu de extaz cognitiv. “Daaa!!!!. Ne întrebăm deja!!”. Apoi venea ea cu un ton competent, de om care lămureşte lucrurile. “O să facem tot felul de exerciuţe şi probleme, în care o să avem nevoie de ele”. Wow.

Asta a lămurit tot. Păi băi şi alea de ce le facem?? “Că o să vi le dau la lucrările de control”.  Paralelipipedul concav la mine a fost esenţial ca într-un final să reuşesc în viaţă. La limba şi literatura română erau teribile cărţile de comentarii pe care, prin repetiţie imbecilizantă ajungeai să le cunoşti pe de rost. “Vântul lovea geamul”. Sufletul autorului era pustiu. Vântul sugerează aici singurătatea. Bă! autorul e mort. Cum să decizi infailibil că asta voia ăla să zică. Poate bătea vântul şi deci era frig. Au hotărât cărţile de comentarii ce voia să zică autorul. Viaţa îşi atinge potenţialul maxim de ridicol abia în timpul orelor de latină. Latina a fost dată pentru a înţelege mai bine inutilitatea multor momente din viaţă. Apreciez zbaterea profesoarelor de latină de a face din ridicol, o porţiune importantă a vieţii la liceu. E singura materie la care am rămas corigent. Atât de important i se părea profesoarei să ştiu terminaţiile conjugărilor, încât o vară din viaţă am învăţat: a, ae ae, arum, issum etc. Într-un final, s-au dovedit a fi decisive la ce aveam să devin. Deci iată dramă elevilor care acum învaţă paralelipipedul convex, să facă tot felul de exerciuţe şi probleme, bătălia de la Călugăreni, să nu-i întrebe cineva pe stradă sau conjugările la latină, că trebuie să le ştii şi nu li se mai dau note că sunt profesorii în grevă.

Advertisements

§ One Response to Viaţa ca o grevă

  • nana says:

    Iţi raspund pentru ultima dată, cu frumosul …Înveţi să înveţi şi să-ţi exersezi creierul, sa nu rămână neted, fără circumvoluţiuni, de să alunece orice idee pe dânsul. Dar fie…aia nu-i interesant, aia nu trebuie…aia e ridicol, chair. Atunci ce? Ce să înveţi în clasele despre care vorbeşti şi în care, în general, nu ai descoperit, desigur, înclinaţiile şi nici chiar mare discernământ nu ai!? Din acest tot, fiecare a ales, pe urmă, ceea ce i s-a potrivit. Ca să zic aşa, nu poţi spune că o haină ţi se potriveşte până ce nu o încerci. Şi nu poţi înţelege ce şi cum se întâmplă în această lume, dacă nu ai măcar noţiunile elementare, pe care le deprinzi când te plângi tu că n-ar fi trebuit. Adică chiar să nu ştii cum se întâmplă de ţi se mişcă propria mână, exact când vrei tu ? sau, ma rog…altele. Aş vrea să-ţi spun că atât cât eşti, eşti şi pentru că ai învăţat, cu chiu, cu vai, acea teoremă, ca să nu mai spun de limba latina. În rest…carpe diem!
    P.S. Nu sunt profesoară, cum, poate, ai fi tentat să crezi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Viaţa ca o grevă at Mindfields.

meta

%d bloggers like this: