Controlorii

November 27, 2009 § 2 Comments

Mi-am adus azi aminte de meseria ăstora. Nişte secvenţe cu Dan Puric la TVR. Juca rolul de controlor. Bă exact aşa era, cum interpreta el. Trebuie menţionat că în copilărie cam cel mai rău lucru care se întâmpla era să te prindă controlorii. Nu-mi luam bilet. Nu ştiam să compostez şi mi se părea ridicol gestul. Nici nu luam în calcul varianta. Cum se deschideau uşile, cam jumătate din autobuz privea uşor disperată spre scări. În principiu toţi care urcau erau suspecţi. Toţi păreau controlori. Era o perioadă de câteva secunde în care jucau rol de călători, după care scoteau legitimaţiile. Bă mă uitam în altă parte. Mă făceam că nu văd. De regulă aveam walkman, ceea ce participa pozitiv la poveste. Trebuiau să insiste mai mult la mine. Ceea ce uneori era descurajator.

“Biletul dumneavoastă vă rog!”. Interesant e că deşi eram un puşti, ei îmi vorbeau cu dumneavoastră. Mă supraestimau puţin. Nu ştiu cum naiba, ăştia se nimereau între staţiile cele mai depărtate. Abia se mişca autobuzul. În fine înţelegeau că n-am bilet şi urma discuţia aceea, “bun şi acum ce facem?”. Şi trebuia să coborâm la prima staţie. Oamenii din jur priveau cu reproş şi moralist. “Copiiiiii ăăştiaa, circulă numai fără bilet”. Controlorii jucau rol justiţiar. ” De ce nu-ţi cumperi bilet, amenda e…. . Ce facem acum?”. Era clar spre evident că ăştia voiau banii care-mi trebuiau când chiuleam de la şcoală. Şi aici începe dilema mea. Aveam eu 10, 11 ani, da şi un şprint teribil. De ce nu porneam nu ştiu. Altele sunt însă dilemele care contează. Cum ajung ăştia să fie angajaţi? Care sunt aptitudinile care-l fac pe un controlor să fie mai bun ca celălalt? Pe ce criterii se avansează în meseria asta? Care este etapa următoare celei de controlor?Cum începe cineva să-şi dorească să fie controlor? Există copii  care privesc cu mândrie spre un tată cu meseria asta? Câţi oameni controlează un controlor într-o viaţă? Astea sunt dilemele care contează. Mi-am adus aminte azi de meseria asta.

Advertisements

Tagged: ,

§ 2 Responses to Controlorii

  • Paul Andrei says:

    Super tare…completez si eu un pic. Inainte de fiecare statie te uitai pe geam sa vezi daca e vreunul care seamana a controlor sau daca sunt unii in grup. Daca se intampla asta trebuia sa cobori, daca nu erai linistit. Mai aveai o statie 🙂

  • doina says:

    mi se pare cea mai de rahat meserie…sa te bucuri ca il prinzi pe om fara bilet, sa ii faci circ in tot autobuzul, sa ii tii lectii de morala ca tre’ sa isi cumpere bilet..eu, ca sa evit circul, imi cumpar mereu bilet. cele mai rele sunt femeile-controlor – niste tzatze. Oricum, toti niste spagari. In straniatate se cumpara bilet direct de la soferul autobuzului si nu poti intra fara, ca pe urma sa mai vina cineva sa te controleze…dar iti dai seama la puhoiul de lume din 336 cum ar fi sa se cumpere bilet de la sofer cand te urci in autobuuuz?!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Controlorii at Mindfields.

meta

%d bloggers like this: